Skovhaven på Nejst

En klimavenlig have med fokus på biodiversitet

Biodiversitet
Naturens Gartner

Spændende og anderledes!
Biodiversitet omsat til praksis!

IMG_20200520_125946
Lige nu! Ultimo maj 2020. Billedet viser indkørselen til Skovhaven på Nejst

Hist hvor vejen slår en bugt…

“Teorier i skabelse af forbedrende foranstaltninger af biodiversitet omsat til realiteter. Praktisk udførsel i forbedring af biodiversitet i praksis. Det er hvad Skovhaven på Nejst byder på. Et “live” fungerende laboratorium i biodiversitet og bæredygtighed” 

Skovhaven på Nejst ligger midt i Syd Vendsyssel, 3 km. fra Tylstrup. På matriklen ligger foruden haven det oprindelige ledvogterhus, bygget anno 1900. Haven fremstår i dag med en øget mangfoldighed  i oprindelige nordjyske træer. Alle de oprindelige Vendsyssel vildtvoksende træer er repræsenteret både i små og kæmpestore eksemplarer. Det vendsysselske prærieland med de vilde oprindelige højslette buske er rigt repræsenteret. Fra tidlig forår og særligt om sommeren er haven et eldorado i oprindelige vendsyssel vilde blomster. En fauna der virkelig forfører og giver stor nydelse. 

 

Hvis man forstår naturen bliver det hele meget lettere…

Indehaveren Bjarne Andersen, der til dagligt driver Naturens Gartner C/O Aalborg VillaGartner har igennem mange år brugt sin fritid med at følge naturens vejledninger henimod en natur-genskabelse, helt uden sammenligning.

Skovhaven på Nejst idegrundlaget blev lagt for snart 8 år siden, da Bjarne i kraft af sit professionelle virke som “germansk” gartner hos sine kunder med altid – skarpe kanter og intet ukrudt efterladt –  drømte om, at gøre det helt anderledes hjemme hos ham selv. 

At udøve og få glæden tilbage ved at virke i sin fritid med et spændende og anderledes projekt – frem mod både fremtidens klimavenlige have –  men også samtidig fokus på ynde og udtryk, biodiversitet, samt former og rum som naturhaven har langt nemmere ved at præstere end den traditionelle parcelhus have.

Eksempler på tiltag til forbedring af Biodiversiteten: 

Beplantninger i niveau og plateau gradering, rum, huler, fordybninger, skrænter, bakker eller forskudt række etage-beplantning om man vil!  

Store træer bevares, men beskæres således der kommer masser af lys til havens planter og blomster.   

Andre biodiversitets-fremmende tiltags eksempler som der skal nævnes er blandt mange andre eksempler; en etablering af et næsten 500 meter langt og bredt ris hegn, masser af stengærder, gro vildt bede, træstammer i råd, regnvandsbede og overfladedræn, insekthoteller, dyre skjul og så videre og så videre… Hvis du vil opleve og se samt høre om denne fantastiske have så tilmeld dig rundvisning. Se nederst.

Hvad er der så sket siden starten…

Med udgangspunkt i at bevare den eksisterende fauna, som haven bestod af for 7 år siden da projektet startede – er der indtil videre opnået følgende status:

De forbedringer jeg har tilføjet af biodiversitets fremmende foranstaltninger – i samarbejde med og forståelse af og for naturen – er der siden starten tilkommet i haven: En væsentlig større variation i blomster, planter, træer og dyr. 

Af dyr skal især nævnes et øget variation af fugle, firben, salamander, flere og mere forskellige artede tudser og frøer, flere stålorme, iller, hasselmus, skovmus, egern og et hav af biller og insekter, samt smukke sommerfugle. 

Sidst, men ikke mindst tilkomst af pindsvine tæver der føder deres unger i ris-hegnet og overvintre samme sted. 

Derudover 

– et langt større antal og arter af insekter, biller og bier. Svaler der flyver ind over grunden for at jage og æde. Flere og og sjældnere fuglearter er også kommet for at kigge på og deltage i festen. Mange flere fuglereder. 

Regnorme antallet er 100 doblet i antal, mindst. Dyrene har fulgt med i og samarbejdet med projektet og  som gevinst “medbragt” frø af sjældnere og sjovere vilde planter og blomster. Natsværmere har medbragt sine egne frø som tak for habitaterne, nemlig frø i form at natlys blomsten. Tak for det 😉 🙂

Rundvisning:

Hvis alt det jeg har beskrevet ovenfor ikke frister dig udover det sædvanlige er det nok ikke lige dig der skal på rundvisning. Men mon ikke det modsatte er tilfældet 😉 🙂 Det vil jeg tro. 

Kom derfor på en spændende 2 timers rundvisning i haven.  

Datoer og tilmelding (se nederst)

Den nok faglige

– men også sjove og passionerede indehaver Bjarne, står naturligvis for rundvisningen og glæder sig hvergang til at fortælle om haven.  

Salg af organisk muld, natursten, insekthoteller, træskiver mv.

Der er mulighed for at købe 5 års orme komposteret organisk plantemuld med massiv mængde af gode mikroorganismer du kan sprede i din have når du kommer hjem. Du kan også købe flotte natur have sten, insekthoteller i form af træstammer til firben og biller,  samt flotte dekorative træskiver til dekorationsbrug i haven. 

Datoer for rundvisning. Kun med gyldig billet. 

Søndag, den 5. juli 2020 kl. 10 – 12

Søndag, den 12. juli  2020 kl. 10 – 12: Udsolgt!

Søndag, den 19. juli 2020 kl. 10 – 12  

Søndag, den 26. juli 2020 kl. 10 – 12

Søndag, den 2. august 2020 kl. 10 – 12

Der er max. 8 personer på en rundvisning for at sikre en optimal kvalitet.

Selskaber på 5 – 8 stk. har mulighed for at bestille særskilt tid og tid på hverdage. 

Pris pr. voksen person 195 kr. Rabatpris  ved par tilmelding (2stk) kr. 175 pr. voksen person. Forhør nærmere og aftal nærmere hvis du/I skal have børn med på rundvisningen. Så finder vi en løsning. 

Tilmelding sendes til gladgartner@gmail.com eller sms til telefon 41637331. HUSK at skrive ønsket søndag, navn og antal. Husk mobilepay, ellers får du ingen billet.

Mobilepay 41637331  (tilmelding er bindende)

Efter jeg har modtaget tilmelding og betaling sender jeg billet kvittering

 

 
Biodiversitet
Naturens Gartner
Stengærder Mini Bakken træstammer skrænt skovhaven på nejst firben
Jeg har måttet låne dette billede af skovfirbenet. Jeg har selv taget billeder af min firben koloni, men da de er meget sky er det svært for mig at få taget et ordentlig billede. Jeg håber at 2020 giver mig mere held
Klima habitat for frøer og tudser biodiversitet skovhaven på nejst
Kærlighed og biodiversitet hænger sammen 🙂
Hyld er fremragende til forøgelse af biodiversiteten skovhaven på nejst
Hyld, hyld og hyld... er en god højrehånd i arbejdet med forbedringer af biodiversiteten
Stål orm i skovhaven på nejstPindsvine bestanden i Skovhaven på Nejst er steget fra 0 tæver til 5 tæver på 7 år. Alene på grund af Rishegn
Stålorme bestanden er steget i Skovhaven på Nejst efter etablering af ris-hegn for 7 år siden
Insekt bestanden er steget i Skovhaven på Nejst efter etablering af ris-hegn for 7 år siden
Her har du allertiders oversigts tegning af insekter og biller, kryb og kravl. Jeg har lånt denne fine tegning da jeg ikke kan lave den bedre selv.
IMG_20200520_125847
Skovhaven på Nejst. Indkørselen. Spritnyt billede taget af Bjarne Andersen ultimo maj 2020
Klimavenlig beplantning
Blomsterfauna i Skovhaven på Nejst. Juni 2020. Foto Bjarne Andersen
Biodiversitet
Bjarne Andersen arbejder i sin fritid med at forbedre biodiversiteten i praksis. Dette foregår i Skovhaven på Nejst i Vendsyssel postnummer Tylstrup. I sit daglige virke driver Bjarne Andersen Naturens Gartner C/O Aalborg VillaGarnter

Link til billeder igennem årene fra Skovhaven på Nejst: https://photos.app.goo.gl/WJ4TQvY1dNwZRaQf8